Největší semeno světa jsme zakoupili z pozůstalosti od soukromého vlastníka. Byla to náhoda a velké štěstí, protože podobné unikátní sbírkové předměty se běžně neprodávají. V celé republice bude jen pár těchto semen ve sbírkách univerzit nebo vědeckých institucí. Legálně není možné tato semena získat z přírodních lokalit na Seychelách, protože tamní vláda obchod přísně střeží. Semena jsou uvedena v příloze III. seznamu CITES, který reguluje obchod a pohyb vybraných chráněných organismů na světě. Semeno není určeno pro vypěstování rostliny, ale je samo o sobě sbírkovým předmětem. Bude sloužit k výukovým a prezentačním účelům. V tuto chvíli by už asi stejně neklíčilo, protože je částečně vyschlé.

Palma lodoicea seychelská (Lodoicea maldivica) tvoří největší semena na světě. Semeno zraje několik let a dorůstá do rozměrů mezi 25 až 40 cm, čerstvé váží až 15 kg, s blanitým obalem ještě více. Zajímavý je tvar šedého semena, který připomíná ženský klín a stehna, samčí květenství má tvar pyje. Proto byla rostlina v minulosti opředena mnoha mýty v souvislosti s milováním a plodností. Rostlina je dvoudomá, to znamená, že má zvlášť rostliny samčí a zvlášť rostliny samičí. Samičí rostliny začínají plodit až po cca 25 letech. Palma se dožívá vysokého věku. Palma pochází ze Seychel, kde je endemitem. Přirozeně nikde jinde neroste. I pěstování v umělých podmínkách je velice obtížné, takže živou rostlinu má jen několik tropických botanických zahrad.

Rostlina dostala jméno po Ludvíku XV. - Lodoicea a druhový přívlastek maldivica proto, že semena byla nalézána na Maledivách, kam je doneslo moře. Klíčivá semena, tzv. mořské kokosy –  Coco-de-Mer, ale neplavou a potopí se na dno. Slaná voda rychle semeno znehodnotí, přestane být klíčivé a následně vyplave na hladinu, odkud může být zaneseno proudy na jiné ostrovy.

Velikost semen u rostlin se pohybuje od miniaturních prachových semen parazitických orchidejí, která jsou tvořena jen pár buňkami a nemají žádné zásobní látky, přes malá semínka typu máku nebo kmínu až po obilky, fazole, žaludy, kaštany a velké kokosy, které všichni známe. Většina semen má v sobě zásobní látky tvořené škroby nebo tuky. Klíčivá semena díky tomu mohou přežít období mrazu nebo sucha, a také mají z čeho vzejít a růst, dokud rostlina nemá kořeny a listy. Zvířata i člověka tyto látky samozřejmě zajímají, protože mají důležitou výživovou hodnotu.

Semínko nebudeme mít v expozici stále, protože nechceme, aby se nám poškodilo vlhkostí. Budeme jej vystavovat jen několikrát do roka a na omezenou dobu.
Dnes jsme jej umístili do vitríny v kaktusovém skleníku a k vidění tu bude až do konce srpna denně od 9.00 do 17.00 hodin. Vstup do skleníku je zpoplatněn v běžné výši.

 

Fotografie semen a rostlin z NongNooch Tropical Garden v Thajsku (archiv botanické zahrady).