Informace o projektu
Studie změn kyselosti po zamrazení vybraných vícesytných anorganických solí a kyselin (FIA Changes of Acids and Salts)

Kód projektu
MUNI/C/0104/2023
Období řešení
3/2023 - 2/2024
Investor / Programový rámec / typ projektu
Masarykova univerzita
Fakulta / Pracoviště MU
Přírodovědecká fakulta

Studium zakoncentrování vodných roztoků vlivem mrazení představuje zásadní příspěvek do mnoha vědeckých oborů, předně biochemie, farmacie, potravinářské chemie a environmentálních věd. Jeden z faktorů degradace aktivních látek během mrazení či lyofilizace, je změna pH. Studium mrazením indukovaného zakoncentrování kyselin představuje zásadní modelové experimenty pro pochopení mrazením indukované změny kyselosti, která je charakteristická pro jednotlivé komponenty mrazených roztoků. Navíc tyto experimenty odhalí faktory zakoncentrování pro jednotlivé kyseliny, které budou sloužit jako obecný odhad míry zakoncentrování látek v ledu. Dřívější studie agregace a zakoncentrování v ledu ukázaly koncentrační faktor v řádech stovek tisíců až desítek milionů. Zmíněná studie však nezahrnovala vliv solí či kyselin. Předběžné výsledky ukazují velkou váhu těchto faktorů.

Publikace

Počet publikací: 3


Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.