Management vodních zdrojů

Bakalářské studium v prezenční formě.

Program je možné studovat pouze jednooborově.

Termíny přihlášek

Co se naučíte

Bakalářský studijní program Management vodních zdrojů poskytne studentům základní teoretické znalosti a praktické dovednosti v hospodaření s vodními zdroji. Odborným zaměřením se jedná o obor na pomezí geologických a geografických disciplín, doplněný o předměty zaměřené na získání potřebných specifických technických znalostí a dovedností.

Je určen pro zájemce, kteří najdou uplatnění v praxi ve firmách a státních institucích zaměřených na hydrogeologii a hospodaření s vodními zdroji. Specifikem studijního programu je rozšířená praktická výuka a specializované terénní exkurze. Transfer praktických znalostí a dovedností je zajištěn participací odborníků z praxe na výuce a řešením praktických úloh z praxe ve cvičeních. Cílem je připravit absolventy tak, aby disponovaly znalostmi a dovednostmi, které jim umožní získat základní pracovní pozice ve firmách a státních institucích. Další možností absolventů je pokračovat ve studiu v navazujícím studijním programu a prohlubovat svoji odbornou specializaci.

Studium v programu zahrnuje základní disciplíny věd o Zemi, které jsou významné pro hospodaření s vodními zdroji. Specializované odborné předměty umožní získat potřebné specifické technické znalosti. Terénní cvičení a exkurze umožní doplnit teoretické znalosti o praktické dovednosti. V bakalářských pracích budou řešeny konkrétní úlohy vodního hospodářství, v přímé spolupráci s odbornými organizacemi z praxe.

Praxe

Klasická praxe není v tomto programu relevantní. V rámci povinných předmětů studenti absolvují cekem 7 dnů + 2 týdny ve specializovaných terénních kurzech a cvičeních (případně další 1 týden v povinně volitelných předmětech), což je dostatečný rozsah praktické terénní výuky pro získání potřebných oborově specifických dovedností.

Uplatnění absolventů

Uplatnění absolventů je především v soukromých firmách a státních organizacích zaměřených na geologii, hydrogeologii, vodní hospodářství, ochranu životního prostředí. Absolventi najdou uplatnění i ve státní správě (krajské úřady, úřady obcí s rozšířenou působností apod.). Výhodou absolventů bude zapojení odborníků z praxe do výuky, řešení praktických úloh z praxe ve výuce a v tématech bakalářských prací. To zvýší odbornou připravenost absolventů pro praxi a jejich konkurenceschopnost na trhu práce.

Podmínky přijetí

a) Test studijních předpokladů (TSP) nebo
b) Pohovor k prokázání studijních předpokladů (PSP) nebo
c) Test studijních předpokladů a pohovor k prokázání studijních předpokladů

Při variantě c) se vyhodnotí oba způsoby zvlášť a uchazeči se započítá pro něho lepší výsledek. Pro vyhodnocení přijímacího řízení bude posuzován pouze jeden způsob. Uchazeči si vybírají požadovanou variantu v e-přihlášce.

Pokud budete skládat PSP, volte termín TSP tak, aby se vám termíny vzájemně nepřekrývaly.

Při splnění požadovaných kritérií může být uchazečům prominuta přijímací zkouška. Více o této možnosti najdete zde.

Kritéria hodnocení

Výsledek testu studijních předpokladů nebo pohovoru k prokázání studijních předpokladů

Doporučená literatura

Úspěch v testu studijních předpokladů není založen na studiu literatury. Ukázky testů z minulých let najdete na adrese: http://www.muni.cz/study/admission/tsp

Pohovor k prokázání studijních předpokladů není klasickou znalostní zkouškou, ale krátkým rozhovorem, v rámci kterého budou u uchazeče posuzovány:

  • předpoklady ke studiu studijního programu Geologie
  • orientace, znalosti a dosavadní zkušenosti z problematiky neživé přírody
  • prospěch na střední škole, zájmy uchazeče a aktivity blízké oboru

V rámci pohovoru nejsou vyžadovány žádné znalosti nad rámec znalostí stanovených podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní školy a nižší stupně víceletých gymnázií.


Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Možnosti studia

Jednooborové studium

Studium, ve kterém má student předem jasně definovaný seznam povinných předmětů. Ty si zpravidla doplní z široké nabídky povinně volitelných a volitelných předmětů. Vybranému vědnímu oboru se pak věnuje naplno.

Navazující studium

Informace o studiu

Zajišťuje Přírodovědecká fakulta
Typ studia bakalářský
Forma prezenční ano
kombinovaná ne
distanční ne
Možnosti studia jednooborově ano
jednooborově se specializací ne
v kombinaci s jiným programem ne
Doba studia 3 roky
Vyučovací jazyk čeština
Bodové hranice a počty přijatých z minulých let

Váháte?
Máte otázku?

Nechte si poradit v diskusním fóru Masarykovy univerzity

Diskusní fórum MUNI

Nebo nám pošlete e-mail

Potřebujete zjistit něco o přijímacím řízení, TSP, termínech nebo máte jinou obecnou otázku?

Napište nám na prihlaska@muni.cz.

Zajímá vás obsah a podmínky studia programu Management vodních zdrojů? Zeptejte se na program-27059@mail.muni.cz

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.