PhD Day přinesl studentům odpovědi na důležité otázky o doktorském studiu

Za velmi přínosný označili návštěvníci PhD Day, který jim nabídl ucelený balíček informací o doktorském studiu. Naplnil se tak cíl organizátorů, kteří akci plánují pořádat každoročně.

21. 9. 2019

PhD Day

Jak vypadá doktorské studium, jaká mají studenti práva a povinnosti nebo jaké jsou možnosti financování studia? Nejen o tom byl druhý ročník PhD Day, který se uskutečnil 19. září v prostorách bohunického kampusu. „Doufám, že mi dnešek pomůže při rozhodování, zda jít, nebo nejít na doktorské studium. Zatím mám celý rok na definitivní verdikt, ale chci se co nejvíc informovat dopředu,“ popsala za mnohé důvod účasti studentka posledního ročníku genomiky a proteomiky Daniela Rubanová.

Podpora rozvoje studentů jakožto začínajících vědců je jedním z důležitých aspektů nové personální strategie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity - HRS4R. „Hlavní myšlenkou akce bylo předání kompletního balíčku informací pro PhD studenty, ale také možnost potkat své kolegy z jiných programů i z ostatních fakult. Zároveň jsme chtěli dát o doktorském studiu včas vědět studentům navazujících magisterských studií a motivovat je k dalšímu pokračování na univerzitě. Třeba i tím, že si mohli popovídat právě se současnými doktorandy, kteří jim předali své zkušenosti,“ popsala cíle události jedna z organizátorek Simona Kopalová.

Program začal v dopoledních hodinách přednáškami, na kterých se návštěvníci kromě podrobností o podobě PhD studia a právech a povinnostech studentů dozvěděli rovněž o možnostech financování a programu mobility.

Informace o příležitostech vycestovat během doktorského studia do zahraničí přilákaly studentku doktorského programu kinantropologie Dominiku Vaďurovou. „Jsem v prvním semestru na kombinovaném PhD studiu a přitom vrcholově sportuji, takže mám velice málo času a potřebovala jsem vědět alespoň nějaké základní informace, které se týkají individuálního studijního plánu. Nejvíc mě ale zajímala přednáška o studentské mobilitě, které bych ráda později ve studiu využila,“ uvedla Vaďurová. Za přínosný pak označila také blok prezentací výzkumných skupin prostřednictvím posterů v koridoru bohunického kampusu.

V jeho průběhu měli magisterští studenti možnost zauvažovat o svém budoucím výzkumném zaměření a spolupracovnících nebo se seznámit s nabídkou rozvojových kurzů a akcí nabízených pro PhD studenty v rámci Masarykovy univerzity.

Programu se mohli po předchozím přihlášení zúčastnit všichni studenti Přírodovědecké fakulty, CEITEC MU, Lékařské fakulty a Fakulty sportovních studií. „Letos, na rozdíl od minulého roku, se konala akce na úrovni celého kampusu a program byl plně v angličtině, aby se jej mohli účastnit i zahraniční studenti. Myslím, že se PhD Day povedl a už nyní máme v hlavě plány na další ročníky,“ svěřila se Kopalová.

Odkaz na fotogalerii: https://www.facebook.com/pg/sci.muni.cz/photos/?tab=album&album_id=2488379451207977

Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku

Fotografie z akce ke stažení z dokumentového serveru IS.
Slajdy z prezentací najdete také v dokumentovém serveru IS.


Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.