Hvězdářský dalekohled Masarykovy univerzity bude sledovat jižní oblohu

Astrofyzici z Masarykovy univerzity ukázali první snímky jižní noční oblohy pořízené hvězdářským dalekohledem, který univerzita umístila na observatoři Boyden v Jihoafrické republice. Ve spolupráci s kolegy z jihoafrické University of the Free State připravili v minulých měsících pozorovatelnu pro dalekohled, před pár dny dokončili jeho instalaci a zahájili testování. Dalekohled je možné ovládat na dálku a bude sloužit brněnským vědcům a studentům.

31. 5. 2024 Leoš Verner Miloslav Zejda

První snímek z dalekohledu na observatoři Boyden v Jihoafrické republice – kulová hvězdokupa Omega Centauri. Foto: Miloslav Zejda

Na jižní polokouli je možné pozorovat pouhým okem nejen objekty naší galaxie, ale i dvě sousední galaxie Malé a Velké Magellanovo mračno. Díky dalekohledu tak budou moci astronomové pozorovat nejen objekty naší Galaxie, ale i objekty vzdálené miliony světelných let v nejbližších sousedních galaxiích. Dalekohled umístěný na observatoři Boyden umožní měření jasností hvězd a jejich změn. Cílem pozorování budou vybrané proměnné hvězdy, hvězdokupy nebo tranzity exoplanet přes jejich mateřské hvězdy.

Monitor řídícího počítače při pozorování. Graf ukazuje aktuální změnu jasnosti proměnné hvězdy. Foto: Reinhold Auer

Dalekohled Celestron CGE 1400 XLT, který byl dosud umístěn na Hvězdárně a planetáriu Brno, se s veškerým příslušenstvím vydal na cestu do Jižní Afriky na začátku dubna. „Dalekohled má průměr zrcadla 35 cm, bude v poloautomatickém režimu ovládán z České republiky a bude sloužit k získávání nových fotometrických dat pro studované objekty, zejména vícenásobné zákrytové soustavy, chemicky pekuliární hvězdy a exoplanety. Bude používán i pro následná doplňková pozorování družice PLATO,“ popsal využití dalekohledu astrofyzik Miloslav Zejda z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. „Za špatného počasí se střecha pozorovatelny automaticky sama zavře,“ dodal Zejda.

Observatoř Boyden se nachází 26 kilometrů východně od města Bloemfontein. Kromě role astronomické výzkumné stanice je Boyden Observatory také Science Education Centre pod záštitou University of the Free State a dalších dárců.

Dalekohled Celestron CGE 1400 XLT a skupina astrofyziků, která jej na observatoři Boyden instalovala (Miloslav Zejda, Reinhold Auer, Jan Janík). Foto: Miloslav Zejda

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.