Rosaceae – růžovité Amygdalus communis
– mandloň obecná (syn. Prunus dulcis) Mandloň obecná je strom, vzácněji keř, vysoký 2–10 metrů s korunou v mládí jehlancovitou, později kulovitou nebo široce vejčitou. Kmen má šedozelenou, později podélně rozbrázděnou borku. Mladé větve jsou lysé, červenohnědé až načervenalé, často s popelavým povlakem a hojnými lenticelami. Pupeny mají
podlouhle vejcovitý až kuželovitý tvar, jsou 4–6 mm dlouhé, tupé, lysé,
červenohnědé, s šupinami na okrajích jemně pilovitými. Listy jsou
většinou vejčitě kopinaté s čepelí dlouhou 3–12 cm, širokou maximálně Květy jsou
jednotlivé nebo po dvou až třech roztroušeně po letorostech rozložené. Mají
v průměru až Plody jsou
podlouhle vejcovité, zboku zřetelně zploštělé, 3–6 cm dlouhé a až Mandloň roste
na lehkých, výhřevných hlinitých živinami bohatých půdách. Vyžaduje dlouhé
teplé léto a krátkou zimu bez teplotních výkyvů. V ČR se pěstovaly
mandloně už od 17. století v oblastech s nadmořskou výškou do Plané mandle pocházely ze Středozemí a snad i ze Střední Asie. S římskými legiemi se dostaly mandloně do střední Evropy a na západ do Středozemí. Pěstování mandloní proniklo až do Číny. V současné době jsou mandloně pěstovány v klimaticky výhodných oblastech celého světa, např. v Kalifornii v USA. Mandloň obecná je velmi variabilní ve vzrůstu, tvaru listů, tvaru a odění plodů, konzistenci a povrchové struktuře plodů a v obsahu chemických látek. Druh je členěn na řadu vnitrodruhových taxonů. Obsah chemických látek ovlivňuje chuťové vlastnosti semen (mandlí), z tohoto hlediska rozlišujeme mandle sladké (Amygdalus communis 'Dulcis') a hořké (Amygdalus communis 'Amara'). V hořkých mandlích je obsažen glykosid amygdalin a další látky, které mohou za jistých okolností uvolňovat kyanovodík, a proto je požití většího množství hořkých mandlí pro člověka nebezpečné. Hořké mandle obsahují až 5 % amygdalinu, sladké mandle obsahují pouze 0,1 % amygdalinu. Dalším významným kultivarem jsou křehké mandle neboli krachmandle, jejichž pecka je velmi křehká (Amygdalus communis 'Fragilis'). Mandle obsahují až 50 % oleje a mají význam zejména v potravinářském průmyslu. Dále se z nich získává tzv. mandlové mléko, mandlový olej, apod., které se používají především v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. V padesátých letech se uvažovalo o obnovení pěstování mandloní na jižní Moravě. Profesor Podpěra se svými spolupracovníky zakládal školky, z nichž měly být malé sazenice dopravovány na místo trvalého vysazení. Z tohoto období pochází i poslední mandloň rostoucí v areálu botanické zahrady před prostředním skleníkem se subtropickými rostlinami. Mladá mandloň obecná roste ve formaci Rostliny Mediteránu. Jarní habitus Květy Kmen Detail květu |