03/2024
7. 5. 2024, 17:44  |  English

Newsletter pro zaměstnance

Úvodní slovo děkana

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

máme za sebou polovinu jarního semestru, a i když někteří již pomalu vyhlížejí jeho konec a další zkouškové období, určitě stojí za to se ještě jednou ohlédnout za minulým rokem a zároveň si sdělit, co nás čeká.

Kromě řady úspěchů, na které může být naše fakulta právem hrdá, byl rok 2023 provázen i určitou nejistotou v ekonomické oblasti, zejména pokud jde o doznívající nejistotu s cenami energií či stagnující finance od státu pro vysoké školy. Přestože loňský rok neprobíhal ideálně a rozpočty byly napjaté, jsem rád, že pro letošní rok rozpočet Přírodovědecké fakulty alespoň mírně rostl.

Pokračovat ve čtení

Biochemik Thomas R. Cech a matematik Peter W. Michor byli oceněni čestnými doktoráty MU

Čestným doktorátem byli oceněni, z rozhodnutí Vědecké rady Masarykovy univerzity, profesor Thomas Robert Cech, jenž významně přispěl k formování oboru biologických věd; a profesor Peter Wolfram Michor, který významně přispěl k rozvoji matematiky.

Podrobnosti

Jan Vřešťál získal status emeritního profesora MU

Masarykova univerzita má sedm nových emeritních profesorů, jedním z nich je také Jan Vřešťál z Přírodovědecké fakulty. „Profesor Jan Vřešťál pracoval na Akademii věd ČR, po revoluci rozvíjel znalosti a dovednosti na naší fakultě, stal se vedoucím katedry a také byl jmenován docentem a profesorem,“ zmínil proděkan pro rozvoj a kvalitu Jaromír Leichmann. Emeritní profesor Jan Vřešťál se věnuje fyzikální chemii, termodynamice slitin a nadále se podílí na výuce.

Podrobnosti v Magazínu M

Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity se stala univerzitním partnerem festivalu STARMUS

Festival STARMUS, který sdružuje laureáty Nobelovy ceny, významné vědce, astronauty, myslitele, umělce a hudebníky, se uskuteční od 12. do 17. května v Bratislavě. Do střední Evropy zavítá festival poprvé, návštěvníci tak mají jedinečnou možnost setkat se na živo se světoznámými vědci a osobnostmi z různých oborů. Přírodovědecká fakulta MU se stala univerzitním partnerem festivalu a představí se během této akce v rámci doprovodného programu pro širokou veřejnost Starmus Camp.

Podrobnosti Speakers in Brno: Joel Parker | 15. května v 11:00 Speakers in Brno: Damien Barcelo | 15. května ve 12:00

Otevřená komunikace ve výuce není samozřejmostí. Dlouho se buduje, ale stojí za to, říká Iva Dřímalová, držitelka Ceny rektora pro vynikající pedagogy

Iva Dřímalová vystudovala na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity (SCI MUNI) učitelství matematiky a fyziky. Titul RNDr. a PhD. získala v doktorském studijním programu Matematická analýza. Pracuje jako lektorka II na Ústavu matematiky a statistiky (ÚMS SCI MUNI), kde se věnuje didaktice matematiky a v tomto oboru se připravuje k habilitaci. Získala Cenu rektora MUNI pro vynikající pedagogy v roce 2023, Cenu děkana MUNI v roce 2022, Cenu Studentské komory akademického senátu MUNI (SKAS MUNI) za studentský podíl na výuce v roce 2019 a Cenu ředitele ÚMS SCI MUNI za bakalářskou i diplomovou práci. Je členkou výboru Společnosti učitelů matematiky (SUMA).

Rozhovor s Ivou Dřímalovou

Matematik Otakar Borůvka byl gentleman ze staré školy, s neuvěřitelnou pamětí

Přečtěte si rozhovor o životě a díle Otakara Borůvky a činnosti Společnosti, která se stará o jeho odkaz. Na tohoto matematika zavzpomínal Eduard Fuchs, který se s ním setkával téměř 30 let.

Rozhovor s Eduardem Fuchsem
Oslavy 125. výročí narození prof. Borůvky na MU
 

Pro řešení podnětů z předmětové ankety mi pomáhá se studentkami a studenty mluvit

V březnu se konaly schůzky zástupců vedení fakulty se studenty a studentkami, kteří jsou členy programových rad. Proč jsou podstatné pro řešení podnětů z předmětové ankety? Zeptali jsme se proděkanky Markéty Munzarové.

Rozhovor s Markétou Munzarovou

Odešel vynikající vědec, prof. Vladimír Sklenář

(* 16. 4. 1951 – † 13. 4. 2024)

Dne 13. 4. 2024 zemřel jeden z nejvýraznějších a mezinárodně uznávaných expertů oboru strukturní biologie, profesor Vladimír Sklenář, který se zasloužil o rozvoj NMR spektroskopie v České republice. Profesor Sklenář svým výzkumem významně obohatil fyzikální chemii obecně, specificky jeho metoda Watergate je dnes v biomolekulární biologii univerzálně využívaným postupem. Výzkumné infrastruktury v oblasti strukturní biologie a zejména NMR spektroskopie, jejichž podpoře se Vladimír Sklenář v posledních letech věnoval, mají mezinárodní renomé. Jeho působení na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a ve Středoevropském technologickém institutu (CEITEC) se vyznačovalo velkým zápalem pro vědecké výzvy a zároveň velkou dávkou lidskosti, se kterou přistupoval ke svým kolegům.

O Vladimíru Sklenářovi

MŠMT schválilo nová pravidla pro přípravu učitelů ve shodě se zástupci vysokých škol

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy schválilo nová pravidla pro vysokoškolské studijní programy, které vedou ke kvalifikaci pedagogických pracovníků. Nová pravidla například zavádí více praxe do průběhu studia učitelství i prakticky zaměřený tzv. klinický rok. Na konkrétních změnách se shodlo ministerstvo se zástupci vysokých škol vč. Rady vysokých škol či Asociací děkanů přírodovědných fakult.

Podrobnosti

Jana Šmardová jako můj učitelský vzor

Přečtěte si řeč, ve které Filip Trčka představuje prof. Janu Šmardovou jako učitelku, která pro něj, coby studenta, byla inspirací v mnoha ohledech. Filip Trčka ji přednesl na křtu anglického vydání knihy Co nás učí nádory.

Řeč Filipa Trčky

Akademický senát MU schválil nový Studijní a zkušební řád

Vedle legislativně technických změn přináší nový vnitřní předpis stručnější a srozumitelnější formulace, reflexi praxe ve výuce na MU v posledních letech i sjednocení terminologie s dalšími vnitřními předpisy MU.

Podrobnosti v Magazínu M
 

Výsledky voleb do Akademického senátu MU

Výsledky řádných voleb do Akademického senátu Masarykovy univerzity (AS MU) pro nadcházející volební období vyhlásila volební a mandátová komise Akademického senátu Masarykovy univerzity. Za Přírodovědeckou fakultu MU byli zvoleni tito kandidáti a tyto kandidátky:

Komora akademických pracovníků: Zuzana Došlá, Jan Lochman, Jan Slovák (náhradníci: Vít Kudrle, Jiří Schlaghamerský)

Studentská komora: Šárka Hrachovinová, Jaroslav Rohel (náhradníci: Ludmila Linhartová, Marek Duchaň)

Podrobnosti v Magazínu M

Expedice na stanici MU v Antarktidě byla dosud nejkratší. Potvrdila na místě výskyt ptačí chřipky

Již 20. antarktická vědecká expedice Masarykovy univerzity se o víkendu bezpečně vrátila do České republiky. Od předchozích se lišila především délkou strávenou na České vědecké stanici J. G. Mendela, kde výzkumníci strávili po řadě logistických a klimatických potíží v antarktickém terénu dosud nejkratší dobu. Potvrdili tam však výskyt vysoce infekčního viru ptačí chřipky.

Podrobnosti

MUNI BioPharma Hub znamená autonomii v oblasti výroby léčiv i kontinuitu práce tří rektorů

Jedním ze základních poslání projektu MUNI BioPharma Hub, v němž se s farmaceutickou fakultou propojí i aktivity lékařské či přírodovědecké fakulty, CEITECu, ale i ekonomicko-správní fakulty či fakulty sociálních studií, je vychovávat odborníky, kteří budou přicházet do firem nebo působit v regulatorních úřadech jako je Státní ústav pro kontrolu léčiv. Nabídne unikátní spojení moderních výukových prostor a špičkové výzkumné infrastruktury Preklinického centra a Centra molekulární medicíny. Dalším důležitým aspektem je léková soběstačnost. Po vybudování Univerzitního kampusu Bohunice je projekt MUNI BioPharma Hub druhou největší investicí Masarykovy univerzity v historii.

Podrobnosti v Magazínu M

Botanici z MU zdokumentovali v Brně 1 492 planých druhů rostlin

Z nejnovější studie, která zmapovala výskyt planých rostlin na území Brna, vyplývá, že ve městě se vyskytuje 1 492 druhů planých nebo samovolně zplanělých rostlin, z nichž 255 patří mezi ohrožené druhy. Tým botaniků z Masarykovy univerzity pod vedením Zdeňky Lososové na studii pracoval více než 10 let a rozšíření druhů zdokumentoval na jednotlivých mapách.

Podrobnosti

Nečekaný objev botaniků z MU: Jak se mění velikost rostlinných genomů od pólu k pólu?

Brněnští botanici objevili při výzkumu rostlinného genomu překvapivý trend. Na základě předchozích studií očekávali, že velikost genomu, která zásadně ovlivňuje růst rostlin, se bude zvětšovat od rovníku k pólům. Výzkum ale ukázal významné rozdíly mezi severní a jižní polokoulí, které jsou dány tím, jak velikost genomu ovlivňuje rozšíření rostlin ve vztahu k místnímu klimatu.

Podrobnosti

Zdravější prostředí pro malé obce díky výzkumu v RECETOXU

Měřením kvality ovzduší na osmi místech Jihomoravského kraje se zabývá projekt AIRSENS a výzkumný tým vedoucího řešitele Pavla Čupra. Projekt se právě vyhodnocuje v laboratořích RECETOXU.

Podrobnosti v Magazínu M
 

Poškytávání ve vzdálené galaxii upozorňuje astronomy na nové chování černých děr

Zdá se, že v srdci vzdálené galaxie dostala supermasivní černá díra škytavku. Nová analýza odhaluje, že “škytání” způsobuje menší černá díra, která opakovaně proráží plynný disk větší černé díry v centru vzdálené galaxie. Spoluautorem mezinárodní studie, která byla nyní publkována v prestižním časopisu Science Advances je i Michal Zajaček z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Podrobnosti

Mnoho druhů českých rostlin z přírody mizí, ale šíří se teplomilné a nepůvodní druhy

Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie publikovaná v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960.

Podrobnosti

Výzkum přírodovědců míní snížit kolize netopýrů a ptáků s automobily

Srážka s jedoucím automobilem je častým důvodem úmrtnosti létajících obratlovců. Jak zabránit tomu, aby více než 10 % populace ptáků a netopýrů na silnicích nezahynula, je součástí výzkumu, kterého se účastní přírodovědci z Masarykovy univerzity.

Podrobnosti v Magazínu M

Studující MjUNI odhalili tajemství života buněk, hmyzu, netopýrů i chemických experimentů

Univerzitní kampus Bohunice otevřel koncem března své prostory pro téměř 250 dětí studujících Juniorskou univerzitu (MjUNI). Lektoři z Přírodovědecké fakulty, Fakulty sportovních studií MU a CEITECu Masarykovy univerzity pro ně připravili workshopy a krátké přednášky. Na své si přišli také jejich zvídaví rodičové přednáškou děkana PřF MU na téma „Výživa a zdravý životní styl pohledem biochemika“.

Podrobnosti  Externí odkaz

Přírodovědci vyrazili na ples. Užili si tanec, trubače i Kampustňáky

V brněnském Semilassu se první březnovou sobotu konal Reprezentační ples Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Obvyklé pracovní povinnosti tak přírodovědci zanechali v laboratořích či kancelářích a bílé pláště vyměnili za večerní róby a obleky. Téměř 330 návštěvníků si přišlo zatancovat, zazpívat a užít si večer v příjemné atmosféře, s kolegy či přáteli. Spolek přírodovědců, který ples tradičně organizoval, si pro všechny připravil bohatý program s půlnočním překvapením.

Podrobnosti  Externí odkaz

Dvanáct mladých vědců z Přírodovědecké fakulty MU dostalo ocenění Ph.D. Talent

Šek na 330 tisíc korun na tři roky svého doktorského studia obdrželo při úterním vyhlášení soutěže Brno Ph.D. Talent 25 mladých vědců z brněnských univerzit. Ocenění získalo od roku 2009 už 275 mladých doktorandů a letos k nim přibylo dalších 15 z Masarykovy univerzity, 9 z Vysokého učení technického a jeden z Mendelovy univerzity. Všem oceněným blahopřejeme!

Podrobnosti

Rozhovory s našimi studujícími

Baví mě ve studentech probouzet lásku k chemii místo toho, aby je odrazovala

Učitelství Leoše Sáblíka přitahovalo snad odjakživa. Díky skvělým vyučujícím na základní škole i chemické průmyslovce získal nadšení pro chemii, které již během studia na Přírodovědecké fakultě MU začal předávat dál svým středoškolským studentům na vyhlášeném brněnském gymnáziu. Leošovi je 25 let a studuje poslední semestr Učitelství chemie a matematiky pro střední školy. Kromě laboratorních experimentů, didaktiky a pedagogiky je jeho největší láskou vaření. Rád ale tráví čas i s přáteli, nejlépe u skvělé kávy či dobrého jídla, nebo se rád podívá na zajímavý film či seriál.

Rozhovor s L. Sáblíkem

Rozhovory s našimi studujícími

Botanická zahrada je oáza přírody v centru Brna

Matematika ji vždy bavila a už od základní školy nevynechala žádnou matematicky laděnou školní soutěž. I při výběru vysoké školy tudíž Nikola Švancarová u matematiky chtěla zůstat, hledala ale také její praktické využití, které jí nabídl program Aplikovaná matematika na naší fakultě. Nikole je 22 let a zrovna dokončila první semestr navazujícího magisterského studia. Ve volném čase se věnuje fotografování či sportu a miluje nejrůznější šifry a logické úlohy.

Rozhovor s N. Švancarovou
 

Rozhovory s našimi studujícími

Prírodovedecká fakulta MU je jednou z najlepších v oblasti vedeckej a publikačnej činnosti, čo sa prejavuje aj na kvalite vybavenia a pedagógov

Již jako malá toužila po poznání a odhalování záhad světa okolo nás. I proto si Erika Bajusová po maturitě na gymnáziu v Košicích vybrala prestižní studijní program Lékařská genetika a molekulární diagnostika na Přírodovědecké fakultě MU. Erice je 24 let a nyní pomalu dokončuje první ročník navazujícího magisterského studia. 

Rozhovor s E. Bajusovou

Rozhovory s našimi studujícími

Geologii jsem si vybral proto, že mě baví, zajímá a má budoucnost, ne abych měl titul

I když jeho zkušenost s geologií až do konce střední obnášela vlastně jen ukázku pár minerálů na školním dvoře, vidí v tomto oboru Josef Švanda velkou budoucnost a jednou by se chtěl účastnit otevírání nových dolů tady v Česku. Josefovi je 21 let a ve volném čase se věnuje počítačům a elektronice a samozřejmě s velkou láskou také mineralogii.

Rozhovor s J. B. Švandou

Prírodovedeckú fakultu na MUNI som si vybrala hlavne kvôli špecializácii, ktorú neponúkala žiadna iná škola

Simona Šatková již od střední školy vnímala problematiku životního prostředí jako nanejvýš aktuální a ovlivňující různé oblasti našeho života. Proto se po maturitě na bratislavském gymnáziu rozhodla pro studium programu Životní prostředí a zdraví. Oslovilo ji, že kombinuje předměty jako je biologie, chemie či matematika s užším zaměřením na životní prostředí a lidské zdraví a jejich vzájemnou interakci. Simona je nyní již ve třetím ročníku a obor by neměnila. Ve volném čase se věnuje malování obrazů, józe, turistice nebo třeba dobrovolnictví.

Rozhovor se S. Šatkovou

Noc s Andersenem v Ústřední knihovně

Univerzitní knihovna nemusí sloužit jen studujícím při jejich studiu, ale může se také na jeden podvečer proměnit na magický pohádkový svět. Právě to se stalo v pátek 22. března, kdy se Ústřední knihovna připojila k mnoha dalším knihovnám v ČR a zahraničí v rámci mezinárodní akce Noc s Andersenem.

Podrobnosti  Externí odkaz

Konference CzecHopes přilákala do Univerzitního kampusu v Bohunicích na 350 středoškoláků. Odcházeli nadšeni a plní inspirace

Zprvu trochu nejistota a zvědavost, nakonec nadšení z úžasné akce, spousta zážitků a získaných informací a někdy i nová kamarádství. Tak by se daly shrnout pocity téměř 350 středoškoláků, kteří přišli na největší středoškolskou konferenci CzecHopes, která se uskutečnila v polovině února v prostorách Univerzitního kampusu Brno-Bohunice a areálu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity na Kotlářské.

Podrobnosti  Externí odkaz

Aktuálně vyhlášené soutěže

  • Czexpats in Science
  • Sylvia Forman Prize
  • Veřejná soutěž o získání individuálního nadačního příspěvku (stipendia) Josefa Hlávky (termín zaslání přihlášek je do 15. května 2024)
  • Česká hlava
  • Ceny Alfreda Badera
  • Cena MŠMT za výsledky výzkumu, experimentálního vývoje a inovací
  • Cena CRYTUR
Podrobnosti

Napsali o nás

MUNI RUN – registrace na běh kampusem jsou spuštěny!  Externí odkaz

MUNI DAY: výzkum na vlastní oči, workshop i Zpěvuchtivé dámy  Externí odkaz

TEDx na MUNI o reklamě, politice, moci médií i smrti  Externí odkaz

Skupina DNA Brno slaví výročí jazzem a spirituály  Externí odkaz

Výzkum kvality ovzduší se promítne do Akčního plánu Brna  Externí odkaz

Zámek skrývá největší umělou jeskyni s krápníky na světě, nyní ji obývají amoniti  Externí odkaz

MUNI DAY oživí kampus na celý den, láká na anglické divadlo, starověké deskovky i bazar  Externí odkaz

Letošní MUNI DAY slibuje sport, zábavu i poznání a účast všech fakult  Externí odkaz

Práce vašeho života. MU spustila nový kariérní web  Externí odkaz

Den učitelů: Představujeme nejlepší pedagogy MUNI  Externí odkaz

Den vody: Na MUNI máme chlazenou, filtrovanou i perlivou  Externí odkaz

Zájem o studium na MUNI roste napříč fakultami  Externí odkaz

Dny elektronové mikroskopie 2024 také na MUNI  Externí odkaz

Pozice žen ve vědě se zlepšuje, fakulty vycházejí vědkyním vstříc  Externí odkaz

Absolventi geologie projíždí Jižní Ameriku v historické dodávce  Externí odkaz

Kalendář akci

22. – 23. 5.

MSCA-PF Workshop (Improve)

Only for UP and MUNI applicants! Conditions for enrollment into the Workshop: Providing your project canvas in advance, or at least annotation of your project proposal (jakub.zeman@upol.cz)

Podrobnosti

23. 5.

Přednáška o mikroprostředí chronické lymfocytární leukemie

Přednášející: prof. Alison Michie

V angličtině

Podrobnosti

23. 5.

The Making of MicroRNA (Seminar Series)

   NARRY KIM

Lecture held in English
Mendel´s refectory in the Mendel Museum Brno

Podrobnosti

27. – 31. 5.

18. Česko – Slovenská spektroskopická konference (18. CSSK) & konference Mössbauerova spektroskopie v materiálových vědách (MSMS)

Součástí 18. CSSK je mikrosymposium Pokroky ve vibrační spektroskopii – 50 let povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie

Program zahrnuje také udělení ocenění významným vědeckým osobnostem: Ioannes Marcus Marci a Nicolaus Konkoly-Thege.

Podrobnosti

29. 5.

Studentská geologická konference

Podrobnosti

31. 5. – 9. 6.

Výstava masožravých rostlin

Prodejní výstava Masožravé rostliny, během které bude možné navštívit i zajímavé přednášky o masožravých rostlinách. 

Podrobnosti

31. 5.

Cancer cell plasticity as a therapeutic target

Habilitační přednáška dr. Karla Součka

V angličtině

Podrobnosti

3. – 4. 6.

Climate and Migration: Historical and Present Perspectives

Dovolujeme si Vás pozvat na mezinárodní workshop Climate and Migration: Historical and Present Perspectives. Workshop se bude konat 3.-4. června 2024 na Geografickém ústavu PřF MU. Akci pořádá GÚ PřF MU a výzkumná skupina CRIAS PAGES. Záštitu udělila kromě ředitele GÚ i Česká geografická společnost.

Podrobnosti

12. 6.

Ceny děkana 2024

Děkan Tomáš Kašparovský slavnostně předá ocenění nejlepším studentkám a studentům Přírodovědecké fakulty MU. Ceny děkana za letošní rok udělí laureátům v kategorii Nejlepší student bakalářského a magisterského studijního programu a nadějným vědcům v kategorii Nejlepší student doktorského studijního programu. Zároveň také ocení kolektiv vynikajících studentů.

Podrobnosti

9. – 13. 7.

ESCAMPIG 2024

Konference ESCAMPIG (Europhysics Conference on Atomic and Molecular Physics and Ionized Gases) se uskuteční vůbec poprvé v ČR, a to v Brně v prostorách kampusu Božetěchova Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického. Konferenci spoluorganizuje Ústav fyziky a technologií plazmatu, centrum CEPLANT a Jednota českých matematiků a fyziků.

Podrobnosti

10. – 14. 9.

5th Conference on Slope Tectonics

Podrobnosti

Redakční uzávěrka příštího newsletteru pro zaměstnance je 14. června 2024. Vaše příspěvky v češtině a v angličtině prosím posílejte na pr@sci.muni.cz, rádi je zveřejníme.

© 2024
Masarykova univerzita

Facebook     Instagram